Papier-maché is een vorm van ecologische kunst. Waarbij gebruikte materialen zoals tijdschriften, plastic flessen, doppen, krantpapier, e.d. worden gebruikt om iets nieuw te creëren.Dit nieuw voorwerp wordt niet geschilderd maar bezet met zeer kleine stukjes papier uit tijdschriften volgens de techniek van het mozaïek.

uit 2010 tot 2012 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

AKUJO-BESHIMI

2012

Masker in papier maché. Binnen-en buitenzijde bezet met papiermozaïek. Akujo-beshimi vertegenwoordigt een zeer oude demon uit de hel. De term 'Akujo' wordt opgesplitst in 'aku", wat extreem boosaardig betekent en 'jo' wat ouderling betekent. Kenmerkend voor dit soort masker zijn de forse beharing rondom de mond en boven de ogen, de dichtgeknelde mond en de metaalachtige oogballen. Al deze eigenschappen geven een koppig en resoluut karakter aan het masker.

HANNYA

2012

Masker in papier maché. Binnen-en buitenzijde bezet met papiermozaïek. HANNYA vertegenwoordigt  een jaloerse vrouwelijke demon.Het  masker wordt gebruikt om sublieme emoties van de mens te vertegenwoordigen. Het bezit twee scherpe stierachtige hoorns, felle ogen en een mond (opengesperd van oor tot oor).                Het woord Hannya wordt geassocieerd met waanzin, maar in het boeddhisme betekent het wijsheid van verlichting. De kleur van het masker geeft de intensiteit vande woede weer. In het No-spel worden  drie typen gebruikt. De witte maskers vertegenwoordigen adellijke vrouwen met een jaloerse woede. Rode maskers vertegenwoordigen sterkewoede. En de zwarte maskers vertegenwoordigen arme vrouwen die wereldmoe zijn. De kleur van de huidtinten van het masker vertegenwoordigt de sociale rang van de vrouw die wordt afgebeeld. Bijvoorbeeld een lichtere teint wijst op een aristocratische status, licht aan de bovenkant en rood hieronder geeft een lagere klasse status aan, en helemaal rood voor de ware demonen.

HANNYA

2012

Masker in papier maché. Binnen-en buitenzijde bezet met papiermozaïek HANNYA vertegenwoordigt  een jaloerse vrouwelijke demon. Het masker wordtgebruikt om sublieme emoties van de mens te vertegenwoordigen. Het bezit twee scherpe stierachtige hoorns, felle ogen en een mond (opengesperd van oor tot oor).  Het woord Hannya wordt geassocieerd met waanzin, maar in het boeddhisme betekent het wisheid van verlichting De kleur van het masker geeft de intensiteit van de woede weer. In het No-spel worden  drie typen gebruikt. De witte maskers vertegenwoordigen adellijke vrouwen met een jaloerse woede. Rode maskers vertegenwoordigen sterke woede. En de zwarte maskers vertegenwoordigenarme vrouwen die wereldmoe zijn De kleur van de huidtinten van het masker vertegenwoordigt de sociale rang van de vrouw die wordt afgebeeld. Bijvoorbeeld een lichtere teint wijst op een aristocratische status, licht aan de bovenkant en rood hieronder geeft een lagere klasse status aan, en helemaal rood voor de ware demonen.

KO-OMOTE

2012

Masker in papier maché. Binnen-en buitenzijde bezet met papiermozaïek KO-OMOTE vertegenwoordigt  een jonge, mooie vrouw uit de  Heian periode .  “Ko” betekent jeugd en schoonheid en “Omote”  betekent gezicht. Maar letterlijk vertaald is de betekenis “smal gezicht”. De ko-omote behoort tot de Onna-men (Vrouwen). Het masker maakte reeds heel vroeg deel uit het Noh repertoire, hoofdzakelijk omdat er heel wat vrouwen werden gespeeld.Uit het masker zijn verschillende variaties ontstaan. De ko-omote zal een bepaalde sensualiteit weergeven volgens de kleur en sneden van het masker.

KO-OMOTE

2012

Masker in papier maché. Binnen-en buitenzijde bezet met papiermozaïek. KO-OMOTE  vertegenwoordigt  een jonge, mooie  vrouw  uit  de   Heian periode .  “Ko” betekent jeugd en schoonheid en “Omote”  betekent gezicht. Maar letterlijk vertaald is de betekenis “smal gezicht”. De ko-omote behoort tot de Onna-men (Vrouwen). Het masker maakte reeds heel  vroeg  deel  uit  het  Noh repertoire, hoofdzakelijk omdat er heel wat vrouwen werden gespeeld. Uit het masker zijn verschillende variaties ontstaan. De ko-omote zal een bepaalde sensualiteit weergeven volgens de kleur en sneden van het masker.

SHIKAMI

2012

Masker in papier maché. Binnen- en buitenzijde bezet met papiermozaïek SHIKAMI portreteert een geweldadige en kwaadaardige geest of monster zoals de personages in het tweede deel van "Tsuchigumo" and "Momijigari". Oorspronkelijk is de term Shikami een samensmelting van shishi and kami, wat respectievelijk betekent "leeuw" and "beet," . Het masker vertegenwoordigt een leeuw die iets bijt.  

KO-BESHIMI

2010

Masker in ppier maché. Binnen-en buitenzijde bezet met papiermozaïek. Het masker is gebaseerd op het Japanse Noh masker. Dit masker wordt gebruikt tijdens Noh toneelspel. Ko-Beshimi is de naam voor het masker van een mannelijke demon. Ko betekent rood en Beshimi betekent mond stevig dichtgeknepen. Het masker wordt gebruikt bij de vertolking van droevige demonen. Zowel buitenzijde als binnenzijde van het masker zijn met papiermozaïek bezet en afgewerkt met een vernislaag.